ŞEKER'DE RANDEVULU SİSTEM

25.08.2014 10:38:49

Kayseri Şeker Fabrikası`nda hasat dönemi ve pancar sökümünde randevulu sistem uygulanıyor.

Pancar bitkisinin köklerindeki şeker oranı genellikle ağustos ayı sonlarında en yüksek seviyeye ulaşır ve bu durum eylül ayının yarısına kadar devam eder. Böylece, olgunlaşan şeker pancarının hasadına geçilir. Yurdumuzda şeker pancarı tarımına başlandığı Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bazı dönemlerde şeker pancarında toprak firesinin yüzde 28 olduğu, kampanya döneminin 52 günlerde son erdiği 20 Ağustos tarihlerinde aşırı sıcakların altında pancar bitkisinin şeker oranını yükselteceği günlerde kampanya dönemlerinin başlatıldığı ve bir dönümden ortalama olarak ancak bir ton ürün alınabildiği günlerden ülke ortalamasının altı ton’a, bölge ortalamamız ise 7-8 tonlara ulaştığı, kampanya döneminin eylül sonunda başlayıp yılbaşına kadar sökümün yapılabildiği, toprak firesinin yüzde sekizler kadar düştüğü düşünülecek olursa pancar şekeri üretiminde sistemin makineleşmeyle birlikte daha düzenli hale geldiği görülecektir. Şekerpancarı ürünü, sökülmüş olarak fazla beklemeğe dayanıklı olmadığından olgunlaşan pancarlardan fabrikaların günlük işleyebileceği pancar miktarı kadarı bir program dâhilinde sökülecektir.
Kayseri Şeker Fabrikası tarafından pancar sökümünde başlatılan yeni uygulama sayesinde Şeker oranının yüksek çıkması, Üretimde kalite hedeflerinin yakalanması, fire oranının düşmesi, çiftçinin mağdur olmaması, İşletmenin verimli çalışması için 2014 yılında randevulu sistem ile söküm yapılacak olup bütün üreticilerin belirlenen pancar söküm takvimine uymaları beklenmektedir.
Pancar sektöründe ekiminden, çapasına, sulamasından sökümüne ve nakliyesine varıncaya kadar teknolojik imkanların çiftçilerimiz tarafından kullanılması, ülkemizdeki şeker pancarı ve şeker üretim maliyetlerinin dünya şeker piyasası ile rekabet edebilir hale gelmesine büyük katkı sağlayacaktır. (İHA)